MJL_4731 MJL_4731

Groenerwijs voor scholen

Kindontwikkeling met aandacht voor natuur, gezondheid en duurzaamheid

Groenerwijs is een kindcentrumformule waarbij buitenzijn, natuur, gezondheid (fysiek en mentaal) en duurzaamheid spelenderwijs geïntegreerd worden in de kindontwikkeling. Het is erop gericht om op een onderscheidende manier kinderen van 0 tot 12 jaar te stimuleren in hun ontwikkeling. Als  kindcentrum kun je de onderwijsformule adopteren en onderdeel maken van de bestaande identiteit. Hiermee kiest de school voor een uniek concept waarbij onderzoekend leren centraal staat.

Doorlopende leerlijn en volledig aanbod

Een doorlopende leerlijn en een volledig aanbod opvang en onderwijs van 7.00 uur tot 19.00 uur vloeit in elkaar over. Lessen en activiteiten krijgen een unieke invulling met focus op de thema’s gezond lichaam, gezonde geest, gezonde toekomst, gezond gedrag en de school als een duurzaam voorbeeld. Groenerwijs werkt met een pedagogisch didactisch beleid met als gedachtegoed ‘klaar voor de toekomst’. Binnen het kindcentrum werken opvang en school als een gelijkwaardig team samen om het concept uit te voeren en de doorlopende leerlijn te borgen.

Vrijheid

Les in het buitenlokaal, bewegend leren, spelen in de groene tuin en buiten slapen. Je bent met de kinderen zoveel mogelijk buiten, zowel bij de opvang als tijdens de lessen op de basisschool. Je creëert een omgeving die kinderen alle vrijheid biedt om zelf de wereld te ontdekken. Je combineert de lesstof zoveel mogelijk met bewegen, werken met natuurlijke materialen en eenvoudige proefjes.

Ontdekken

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag ontdekken. Daarom richt Groenerwijs zich op ervaringsgericht leren. Je gaat met kinderen de natuur in, je werkt met natuurlijke materialen en begeleidt kinderen om zelf op onderzoek uit te gaan. Binnen ga je samen met de kinderen aan de slag in het Greenlab en Foodlab waar kinderen zelf kunnen uitproberen en leren. Dit stimuleert zoveel mogelijk de natuurlijke nieuwsgierigheid van het kind.

Ervaren

Grond aan de handen, de wind in het gezicht en nieuwe smaken proeven. De lessen en activiteiten van Groenerwijs zijn altijd op meerdere manieren een beleving. Met deze ervaringen zorg je ervoor dat kinderen de lesstof beter onthouden en zich makkelijker ontwikkelen. Werken met natuurlijke materialen, veel planten voor een goed klimaat binnen en een groene tuin buiten, leren in een binnenjungle en een Foodlab, Met Groenerwijs werk je altijd aan nieuwe ervaringen.
Pedagogisch didactisch beleid ‘klaar voor de toekomst’

Bewegend leren

Kinderen leren veelal door te spelen, ontdekken, zelf te ervaren en te experimenteren. Hier wil Groenerwijs zoveel mogelijk op aansluiten. Dankzij bewegend leren onthouden de kinderen de lesstof niet alleen met hun hoofd, maar beleven ze het met hun hele lichaam. Daarnaast heeft bewegend leren nog meer voordelen. Zo heeft het tot effect dat kinderen zich beter kunnen concentreren, de lesstof beter onthouden en daarnaast is het ook nog eens heel gezond. Het zorgt ervoor dat kinderen meer bewegen en tegelijkertijd ook leren en ontwikkelen.

Bij Groenerwijs voeren wij dagelijks beweegactiviteiten uit. We verwacht van leerkrachten en pedagogisch medewerkers dat zij bewegend leren actief op de agenda houden. Dit kunnen zij op hun eigen manier vormgeven.

Pedagogisch didactisch beleid ‘klaar voor de toekomst’

Buiten en in het groen

Kinderen spelen steeds minder buiten en zijn minder in contact met de natuur. Terwijl buitenzijn bijdraagt aan een evenwichtige ontwikkeling van het kind. Spelen en leren in een natuurlijke omgeving is gezond, het bevordert de cognitieve ontwikkeling en draagt bij aan de sociale groei. Buiten zijn kinderen actief bezig met het lichaam, ze leren samenwerken met elkaar en met de natuur, onderzoeken nieuwe mogelijkheden en werken aan eigen bouwwerken, al dan niet met een dosis fantasie.

Buiten gebruiken kinderen andere vaardigheden dan binnen in de klas. Ze maken kennis met explorerend, handelend en actief leren. Kinderen raken ook geboeid en komen tot rust. Spelen in de natuur draagt ook bij aan het herstel van de aandachtfuncties.

Buiten lesgeven

Buiten lesgeven geeft meer afwisseling, draagt bij aan een gevoel van vrijheid en frisse lucht is gezond. Lesgeven in de natuur bevordert creativiteit van kinderen en draagt bij aan levendige, interessante en tastbare lessen en activiteiten.

Gezonde voeding uit eigen tuin

Samen gezonde voeding ontdekken draagt bij aan een bewuste levensstijl. De kinderen leren voedsel zaaien, verzorgen en oogsten. Koken of bereiden van gezonde voeding is een leerzaam proces om samen te ervaren. Bij Groenerwijs komen kinderen in aanraking met diverse smaken en texturen wat de smaakontwikkeling stimuleert.

Pedagogisch didactisch beleid ‘klaar voor de toekomst’

Actief burgerschap

Actief burgerschap en sociale integratie zijn een belangrijk onderdeel van het Groenerwijsthema ‘Gezond gedrag’. Kinderen leren zo om deel uit te maken van een gemeenschap en daar ook een actieve bijdrage aan te leveren, ongeacht hun etnische of culturele achtergrond.

Kinderen ontdekken wat het is om Europees en wereldburger te zijn en dicht bij huis worden ze bewust van wat ze kunnen bijdragen aan hun sociale omgeving. Ze leren een eigen levensovertuiging en mening te vormen en hoe je op een respectvolle manier met anderen om gaat, binnen de school of kinderopvang en daar buiten. Daarbij is er aandacht voor de verschillen tussen kinderen. Ouders, leerlingen en medewerkers werken samen aan een positief en open klimaat binnen het kindcentrum. Voor een goede connectie met de samenleving werken we graag samen met andere organisaties, stichtingen en (sport)verenigingen in de buurt.

Benieuwd wat Groenerwijs voor jouw school of IKC kan betekenen?

Wil je meer weten over Groenerwijs en wat de IKC-formule voor de school of het IKC kan betekenen? Vul dan vrijblijvend onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat is je voor- en achternaam?(Vereist)
Waar is de school of het IKC gevestigd?(Vereist)
Welk aanbod heeft de school of het IKC?
Meerdere opties mogelijk